Hasznos tudnivalók (ÁSZF részét képezi)

Hasznos tudnivalók

 

Belépőjegyek
A katalógusban szereplő utazások részvételi díja nem tartalmazza a belépőjegyek, hajójegy, tömegközlekedéshez szükséges jegyek költségét! Az ettől eltérő eseteket, az aktuális programnál jelöljük!
Katalógusunkban és weboldalunkon is tájékoztató árakat közlünk a belépőjegyekről, eltérések azonban az időközben történő változások miatt előfordulhatnak. A csak belépőjeggyel megtekinthető programokon a részvétel nem kötelező, a lehetőségek közül mindenki kiválaszthatja az érdeklődésének megfelelő ajánlatot. Idegenvezetőink vásárolják meg a jegyeket, ahol lehetőség van csoport jegyet váltanak, ezzel pénzt és időt takarítva meg az Ön számára. 
Amennyiben a belépőjegyről nyugtát szeretne igényelni, a helyszínen egyéni jegyvásárlás szükséges, a csoportos belépőjegyekről egy összegben állítják ki a befizetést. Ebben az esetben azonban nem tudják a csoporttal együtt, csak egyénileg megtekinteni a nevezetességet. 
Az idegenvezetők által beszedett költségek általában nem csak magát a belépőjegy árát tartalmazzák, hanem az azon felül fizetendő költségeket is, úgymint: helyi idegenvezető díja, foglalási és egyéb regisztrációs díjak, fülhallgatós készülék díja, amin az idegenvezető tárlatvezetését hallják, valamint az egész program szervezési költségei. Ezekről az idegenvezetők a program ismertetése során tájékoztatást adnak.

Biztosítás

Utasbiztosítás: A részvételi díjak utasbiztosítást nem tartalmaznak, megkötése azonban az utazáson való részvétel feltétele. Amennyiben rendelkezik az adott utazás időpontjában érvényes utasbiztosítással, abban az esetben nyilatkozat kitöltése mellett, eltekintünk a megkötésétől. Ebben a nyilatkozatban kijelenti, hogy érvényes biztosítással rendelkezik! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a bankkártyához mellékelt biztosítás nem minden esetben nyújt teljes körű fedezetet. A E111-es EU-s kártya szintén nem azonos a BBP (baleset-betegség-poggyászbiztosítás)-vel, és nem nyújtja ugyanazon szolgáltatásokat.

Útlemondási biztosítás: A katalógusban szereplő utazásaink részvételi díja nem tartalmazza az útlemondási biztosítást, mely 1,8%. A biztosítás a szerződő utazásképtelensége esetén, valamint közvetlen családtag megbetegedése, balesete stb. esetén nyújt fedezetet. Az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt-velkötött útlemondási biztosítás alapján az utazásképtelenséget minden esetben írásban kell bejelenteni, az elbírálás a Biztosító Társaság szabályzata szerint történik. Az útlemondási biztosítás alapján A kárrendezés egyik fontos alapja az utazásképtelenség hiteltérdemlő igazolása. A Biztosító Társaság 20% önrész megtartásával (és az útlemondási díj kivételével) a fennmaradó részt visszautalja a megadott bankszámlára. A kárrendezés minden esetben a Biztosító Társaság és a szerződő fél között zajlik. Az Útlemondási kárbejelentő lapot irodánk állítja ki, amelyhez a biztosító által bekért dokumentumokat a károsultnak kell csatolnia és benyújtania a Biztosító Társaság felé. Az útlemondási biztosításra vonatkozó feltételeinket tartalmazó szerződést, szórólapot kérje irodánkban vagy tájékozódjon weboldalunkon. 
Fontos: a sztornó biztosítás már megkezdett utazás esetében nem nyújt fedezetet!

Csoportoskedvezmény
10-nél több utazó esetén, kedvezményt biztosítunk, amelyről érdeklődjön irodánkban.

Ellátás
Az adott országoknak és szálláskategóriáknak megfelelően az ellátás típusa többféle lehet.
Kontinentális reggeli-főleg Olaszország esetében: melegital (kávé, tea) vaj, dzsem, pékárú.
Bővített kontinentális reggeli: melegital (kávé, tea) vaj,dzsem, pékárú, felvágott, sajt,narancslé.
Büfé reggeli-pl. Lengyelország, Ausztria, Németország: hideg-meleg büfé, melegitalok, juice.
Kontinentális büfé reggeli-főleg Franciaország esetében: müzli, kalács, bagett, dzsem, melegital (kávé, tea, kakaó), juice.

Természetesen igény szerint választhatják a félpanziós ellátást is. A félpanziós felár szerint feltüntetett plusz költség megfizetése mellett az utazásuk ideje alatt reggelit és vacsorát tartalmazó ellátást biztosítunk.

Ebben az esetben az ár az első napi vacsorától kezdődően az utolsó napi reggeliig tartalmazza az ellátást. Amennyiben a részvételi díj az alapellátáson (reggeli) kívül bármilyen plusz térítésmentes étkezést tartalmaz, erre vonatkozóan az adott programokhoz tartozó utazási információkban találnak pontos tájékoztatást az esetleges ebédek vagy vacsorák tekintetében. Amennyiben az utazási információkban félpanziós felár nem szerepel, a vacsora előre nem befizethető, a helyszínen idegenvezetőink nyújtanak segítséget az étkezések lebonyolításában. Tájékoztató árak az étkezésekre vonatkozóan a helyszíni költségek között kerültek feltüntetésre. Vegetáriánus menüigényüket kérjük a jelentkezéskor vagy legkésőbb az utazást megelőző min. 3 napban szíveskedjenek jelezni. A vacsorák többnyire a szállodákban vagy programtól függően városi éttermekben zajlanak. Speciális menük (dietetikus, gluténmentes stb.) biztosítására a szállodák általában nincsenek felkészülve. A vacsora az adott ország étkezési szokásainak megfelelő, többnyire 3 fogásos menü, melyek italfogyasztást nem tartalmaznak, ennek költsége helyszínen fizetendő.
Néhány programunk esetében az utazási információkban önellátás szerepel. Ezeknél a programoknál sem reggeli, sem vacsora nem fizethető be előre.

Fakultatív programok
A kirándulásainkban, körutazásainkban szereplő fakultatív programok csak abban az esetben indulnak, ha a jelentkezők létszáma eléri a meghirdetett minimális létszámot. Amennyiben a fakultatív kirándulásra jelentkezők száma a meghirdetett minimális létszámot nem éri el, a befizetett összeget visszatérítjük, kárigényt az elmaradt programmal kapcsolatban elfogadni nem tudunk. A belépődíjak minden esetben külön fizetendőek!. Az árak tájékoztató jellegűek! Katalógusunk készítésekor még nem minden ár állt rendelkezésünkre, így az időközben történő esetleges árváltozások miatt eltérések előfordulhatnak.
Foglalás, jelentkezés
Programjainkra a jelentkezés 40% előleg befizetésével történik. A foglalás további feltételeire az Utazási Szerződés feltételei vonatkoznak. A jelentkezéssel egyidejűleg kérjük, szíveskedjenek megadni pontos adataikat: személyigazolvány szerinti név, lakcím. A pontatlan vagy hiányos adatok megadása esetén felelősséget vállalni nem tudunk! Érvényes utasbiztosítás kiállításának alapfeltétele a születési dátum és lakcím pontos megadása. 
Jelentkezni országszerte szerződéses Partnereinknél lehet vagy közvetlenül irodánkon keresztül személyesen vagy elektronikus úton, ebben az esetben a szerződést közvetlenül az Ön által megadott elérhetőségre továbbítjuk és a jelentkezéshez szükséges előleget befizethetik az irodánkban személyesen készpénzben, vagy banki átutalással. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amennyiben foglalásukat partnerirodán keresztül bonyolítják, szerződésük csak az iroda által továbbított hivatalos megrendelést és átutalást követően válik véglegessé.
Idegenvezetők
A programok zavartalan és precíz lebonyolítása minden esetben az Idegenvezető munkáját dicséri. A katalógusban szereplő programokat szakképzett, több éves gyakorlattal rendelkező idegenvezetők kísérik. Az uniós előírásoknak is megfelelően külföldön az idegenvezetők hivatalosan csak csoportkísérő szerepet tölthetnek be és egyes tartományokban szigorú előírás a helyi idegenvezető biztosítása. Egyes múzeumokban, régészeti területeken illetve bizonyos nevezetességek közvetlen közelében a vezetés csak a régió által kiadott engedéllyel rendelkező helyi idegenvezetők részére lehetséges. A szigorúan csak tárlatvezetővel, helyi idegenvezetővel megtekinthető nevezetességeket a belépők felsorolásánál szerepeltetjük. Amennyiben az adott program egy érintett nevezetesség helyi idegenvezetővel történő megtekintését nem teszi lehetővé (időhiányában stb.), vagy adott esetben egy templomon belül tilos az idegenvezetés, a részletes ismertetés már részben az autóbuszon vagy közvetlenül a látnivaló megtekintése előtt történik. Tekintettel az Önök érdekeire, elkerülendő az ebből származó jelentős plusz költségeket és megspórolva a fordításokkal elveszített, esetleges további programra fordítható értékes időt, idegenvezetőink gyakorlottsága és maximális felkészültsége megengedi számunkra, hogy csak a valóban feltétlenül szükséges esetekben igényeljünk a helyi asszisztenciát. Természetesen amennyiben csak egy mód van rá, az adott területen igyekszünk magyar nyelvű idegenvezetőt biztosítani.

Időjárás
Esernyő, esőkabát minden utunknál, minden évszakban célszerű lehet. Kis üvegben ásványvíz, főleg a nagy nyári melegben különösen ajánlott.
A városnézések rossz idő esetén is megtartásra kerülnek (pl. esőben). Tavasszal és ősszel a korai sötétedés miatt egyes programok már sötétben kerülnek megtartásra, így bizonyos látnivalókat nappali fényben nem, csak esti kivilágításban láthatnak!

Minimális résztvevők létszáma
Csoportos utazásoknál a minimális résztvevők száma programjainknál 35 fő, ez minden esetben fel van tüntetve az adott út leírásánál.

Mobiltelefon
A mobiltelefonok használata külföldön elég drága, így használata csak legvégső esetben javasolt. Fizetni nem csak a hívás indításáért, de a hívás fogadásáért is kell, valamint az sms küldés is drágább, mint itthon. Az egyetlen díjmentes szolgáltatás külföldön az sms fogadás. Amennyiben kártyás és nem előfizetéses mobilkészülékkel rendelkeznek, a külföldi hívások bonyolításhoz a hazai szolgáltatótól függően általában a szolgáltatás aktiválása szükséges. Célszerű erről, illetve a hívások díjairól is előre tájékoztatás kérni a telefon társaságtól. 
Öltözködés
Programjainkon a sok látnivaló miatt hosszabb gyalogos sétákra kell számítani, ezért kényelmesen öltözzenek, réteges öltözködés javasolt. Ügyeljenek a kényelmes cipőre. A templomok meglátogatása hölgyek számára csak vállat és térdet takaró ruházatban lehetséges, ezért még nyári útjainknál is javasolt kis kardigán vagy kendő becsomagolása, melyet mindenképpen vigyenek magukkal a városnézésekre is. Urak számára nyári programoknál nem javasolt a rövidnadrág, helyette ajánljuk inkább a vékony hosszúnadrág viselését, ugyanis ők sem léphetnek be a templomokba olyan ruhában, ami szabadon hagyja a térdet. Mivel a szálláshelyek sok helyen kis teljesítményű fűtőtestekkel rendelkeznek és az egyéni igények eltérőek lehetnek, célszerű meleg pizsamát csomagolni. A buszos utazás kényelmesebbé tételéhez javasolt vékony útitakaró és kispárna.

Egyedül utazók
Irodánk minden esetben próbálja az Önök érdekeit figyelembe venni, és a lehető legkevesebb felárral terhelni a velünk utazókat.

Programok
Olvassák el figyelmesen az utazásokkal kapcsolatos tájékoztatót. Amennyiben több információra lenne szüksége, egészségi állapota, teherbírása alapján bizonytalan, hogy az adott program esetlegesen nem túl megterhelő-e az Ön számára, döntése előtt kérje ki munkatársaink véleményét is. Több utazásunk esetében a programok pontos lebonyolítása, a számtalan látnivaló meglehetősen aktív részvételt jelent a csoport részére így sokak számára fárasztó lehet. Természetesen amennyiben inkább egy kényelmes séta vagy több szabadidő mellett döntenek, erre is lehetőségük nyílik az idegenvezetővel történő előzetes egyeztetéssel. 
A városnézések programja az esetleges nyitva tartások függvényében természetesen változhat. Amennyiben időjárási viszonyok vagy egyéb körülmények indokolttá teszik, és lehetőség adódik az egyes napok programjának komplett vagy részleges felcserélésére, akkor megbízott idegenvezetőnk az irodával történő egyeztetést követően, a csoport érdekeit szem előtt tartva a módosítást a program zavartalan bonyolításának érdekében megteheti. A programváltoztatás jogát minden utunk esetében fenntartjuk!
Részvételi díj

Az utazási információkban megadott alapár tartalmazza az utazást, a program szerinti szállást, a megadott ellátást, idegenvezetést, de nem tartalmazza a utas-és útlemondási biztosításokat, belépőket és a fakultatív kirándulásokat. Az árváltoztatás jogát szerződés szerint fenntartjuk! Az indulás előtt legkésőbb 5 nappal irodánk részletes részvételi jegyet ad ki mely tartalmazza a programmal és utazással kapcsolatos alapvető információkat.

Szállás
Körutazásainknál többnyire évek óta használt, jól bevezetett szálláshelyeket használunk, illetve igyekszünk minden esetben a lehető legkörültekintőbben kiválasztani az adott program lebonyolításához leginkább megfelelő, elhelyezkedés szempontjából legjobb adottságokkal rendelkező szállodát választani. Természetesen sok szempontot kell figyelembe vennünk, ugyanakkor a versenyképes és kedvező ár biztosítása is nagyon lényeges szempont, így autóbuszos utazásaink esetében általában standard/turistakategóriájú szálláshelyeket használunk, többnyire 3*-os kategóriában, ill egyes programjainknál az elhelyezés faluturizmus keretein belül magánházaknál történik, különbejáratú kétágyas szobákban fürdőszoba használattal. Az eltéréseket katalógusunkban a szállás feltüntetésénél jelezzük.

Az egyes programoknál a választott szállodák hivatalos besorolása kerül feltüntetésre. A különböző szálláshelyek esetében a szoba elosztás minden esetben a helyszínen történik. Esetleges speciális igényeiket kérjük előzetesen jelezni.(franciaágyas szoba-külön ágy stb.) Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a szállodai szobákban hagyott tárgyakért felelősséget vállalni nem tudunk. Készpénzt, ékszereket csak a szoba széfben elzárva hagyjunk! Végezetül szeretnénk felhívni kedves utasaink figyelmét, hogy sok szállodában az egyágyas és a háromágyas elhelyezés nem feltétlenül egyenértékű a kétágyas elhelyezéssel. Néha még akkor sem, ha magas az egyágyas szoba felára, vagy ha a harmadik ágyra semmilyen kedvezményt nem adnak.
Utazási Utalvány
Ajándékozzon utazási utalványt barátainak, családtagjainak tetszőleges összegben igényes kidolgozásban.
Utazási szerződés
Jelentkezés előtt kérjük, minden esetben olvassa el a katalógusban ill. a weboldalunkon szereplő Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF), mely az érvényes jogszabályok és kormány rendeletek tartalmának megfelelően került elkészítésre. Az utunkon részt vevő utasok az utazás megrendelésekor tudomásul veszik és maguk és utastársaik nevében is elfogadjuk az ÁSZF-ben és a Hasznos tudnivalókban leírtakat!
Úti okmányok
A jelentkezésnél illetve az utazást megelőzően kiküldött Utastájékozatókban pontos információkat kapnak az adott országra vonatkozó beutazási szabályokról. Ezek maradéktalan betartása az Ön felelőssége. (Általános információk: www.kulugyminiszterium.hu) Érvénytelen útiokmánnyal történő kiutazásnál, a meghiúsult utazás esetén irodánkat kártérítési kötelezettség nem terheli. Nem magyar állampolgárok utazásnak esetében, a vonatkozó beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjanak a felelős szerveknél illetve a jelentkezéskor minden esetben kérjük megjelölni az Utazók állampolgárságát.
Valuta
A szükséges valutáról kérjük, gondoskodjanak előre, még itthon Magyarországon. Ill. egyes programoknál előre jelezzük, ha az adott országban kedvezőbb a pénzváltás, mint Magyarországon. Pénzváltásra az utak folyamán csak néhány helyen van lehetőség, az árfolyamok itt általában magasabbak! Sok helyen tudnak viszont bankkártyával fizetni, ezt érdemesebb, mint pénzt felvenni külföldi automatából, mert ennek nincs költsége.

Buszos utazások

A minőségi utazásszervezés elsődleges alapja a biztonságos utazás, ennek érdekében utazásainkat kizárólag a nemzetközi színvonalnak megfelelő luxusautóbuszokkal bonyolítjuk. Az utazások modern, biztonságos és kényelmes, légkondicionált autóbuszokkal történnek, amelyek DVD lejátszóval és általában büfével felszereltek. A büfé üzemeltetése a gépkocsivezetők feladata, a büfé kínálatát ők határozzák meg. Az autóbuszon személyenként 1 db 5 kg-os kézipoggyász és egy kb. 15 kg-os feladható csomag szállítható!
Fontos! Az adott indulási időponttól az utazások zavartalan bonyolítása érdekében eltérni nem tudunk! Hosszabb autóbuszos utazások esetében a rendszeres időközönként (3-4 óra) megtartott 15-20 perces pihenők egyrészt a programok pontos időbeosztásához, másrészt pedig a nemzetközi előírásokhoz alkalmazkodnak, melyek betartása a programok pontos menetének alapfeltétele. 
Az autóbuszokon a helyfoglalás jelentkezési sorrendben történik, az előleg befizetésekor a szabadhelyek függvényében biztosítjuk az üléshelyfoglalás lehetőségét. Fix ülőhely foglalására van lehetőség, mely 1 000 Ft/fő. Az utolsó sor férőhelyeire árkedvezményt nem biztosítunk! Az autóbusz típusváltásának jogát az iroda fenntartja! A meghirdetett létszámnál jelentősen kisebb vagy nagyobb csoport indításánál az iroda az autóbusz típusára vonatkozó változtatás jogát szintén fenntartja, mely esetleges kisebb, vagy nagyobb autóbusz esetében eredményezheti az üléshely módosulását is.  Az autóbuszok vezetői valamennyien sokéves gyakorlattal rendelkező gépkocsivezetők, akik a célterületeken szinte mindig jó helyismerettel rendelkeznek.
Az autóbuszokban kérjük a dohányzás mellőzését. A tiszta levegő kellemesebbé teszi az utazást. Ugyanakkor útközben pihenőkkel, illetve fotószünetekkel a dohányosok igényeit is igyekszünk kielégíteni

Felszállási lehetőségek:

Több felszállási lehetőség az útvonalnak megfelelően előre egyeztetett helyen. A különböző úticéloknál útvonaltól függően további felszállási illetve csatlakozási lehetőségekre is mód nyílik, melyeket, kérjük egyeztessen irodánkkal!  A programváltozás jogát minden utunk esetén fenntartjuk!

 

 

Tatabánya, 2019.

 

 

Utas/megrendelő